Götene Kommun
Foto: Mostphotos

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.

Emelie Thim, Näringslivsstrateg i Götene kommun

Emelie Thim.

Andreas Danielsson, VD för Kinnex Mekaniska

Andreas Danielsson.

Under Industrinatten höll flera av Götenes industrier öppet kvällstid för att elever, lärare och allmänt intresserade skulle ha möjlighet att besöka dem och få insyn i deras verksamhet.

– Idén var framför allt att kunna visa våra invånare i kommunen hur industrin ser ut här i Götene, vad för typ av arbete de utför där och vilken kompetens företagen letar efter. De flesta vet inte hur en modern industri ser ut idag. Vi vill att ungdomar och arbetssökande ska veta vad arbetsmöjligheterna är och vad de bör utbilda sig till för att lätt kunna hitta arbete i kommunen, men det var viktigt för oss att inte avgränsa oss till denna grupp, utan att alla hade möjlighet att delta, berättar Emelie Thim som arbetar som näringslivsstrateg i Götene Kommun.

Industrinatten var lyckad och både kommunen och besökarna är nöjda.

– Under kvällen hade industrierna ungefär 2000 besöka sammanlagt. De var mycket positiva och företagarna blev glada över intresset från kommunens invånare. Det är oerhört viktigt att det finns kompetens för att ett företag ska kunna växa. Nu har företagen själva fått visa vad de gör och berättat för allmänheten vad de söker, säger Emelie Thim.

Även företagen som medverkade ser positivt till evenemanget.

– Jag upplever det som att allmänheten fått en större förståelse för vår verksamhet och vad för typ av kompetens vi söker, framför allt när man jämför hur det ser ut idag med för tre år sedan. Industrinatten var ett bra initiativ och jag är glad att vi var en del av det. Vadsbogymnasiet ställde även ut i våra lokaler under kvällen och det känns viktigt att vi skapar den typ av koppling mellan skola och näringsliv, menar Andreas Danielsson, vd för Kinnex Mekaniska som var ett av företagen som hade öppet för besökare under kvällen.

– Denna typ av evenemang hoppas jag vi har fler gånger, då både vi och allmänheten tjänar på det. Vi hade det för två år sedan och det känns som lagom tid mellan varje industrinatt, fortsätter Andreas Danielsson.

En kommun mår bra av ett levande näringsliv och näringslivet behöver kompetent arbetskraft för att kunna blomstra. När kommuner samarbetar med näringslivet på detta vis växer de båda tillsammans. Ett bra initiativ av Götene kommun och Näringslivsföreningen.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson