Fredagskrönika November Alexander

En något annorlunda julkalender

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.

Det kanske inte låter så spännande för alla er som just nu läser dessa rader. Kanske frågar ni er varför dessa förslag skulle vara relevanta för just er. Och ja, förmodligen är våra förslag bäst lämpade för de som sitter på möjligheten att genomföra dem, nämligen våra politiker. Men, om ni håller ut lite till ska jag förklara varför det också är viktigt att alla vi andra förstår betydelsen av att företag ges de bästa förutsättningar för att kunna utvecklas och växa.

Då vi i Sverige valt att decentralisera stora delar av det offentliga uppdraget ligger ansvaret för många av de frågor som är direkt avgörande för företagens möjligheter, och skyldigheter, på kommunal nivå. Det är också därför våra förslag riktar sig till kommunala politiker och tjänstemän. Jag vill här betona att betydelsen av våra förslag inte är begränsade till de enskilda företagen utan medför välstånd för samtliga invånare i kommunen.  

”Företag som välfärdsskapare” och ”utan företag – ingen välfärd”. Säkerligen har ni sett dessa budskap från oss tidigare. Med risk för att vara tjatig vill jag dock trycka på dem igen. För vad skulle vi göra utan företagare som skapar glögg eller pepparkakor? Och skulle julen verkligen vara densamma om vi inte kunde köpa julklappar till våra nära och kära eller njuta av allt som ett riktigt julbord innebär? För många är svaret förmodligen nej.

Den koppling jag gör ovan är tämligen enkel att se. Svårare, men kanske ännu mer betydelsefull, är kopplingen mellan vårt allmänna välstånd och det enskilda företaget. Detta oavsett om verksamheten har med julen att göra eller ej. Företag och deras anställda skapar tillsammans skatteintäkter. Skatteintäkter som sedan omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård och omsorg.

Min förhoppning är att vår julkalender med sina 24 förslag skapar en grund där politiker, tjänstemän och företagare kan mötas i konstruktiva samtal. Samtal som leder till ett bättre företagsklimat och i förlängningen ett ökat välstånd.

Så, håll ett extra öga på vår Facebooksida under december månad. Sätt er in i frågorna vi lyfter, diskutera dem gärna i olika sammanhang och bär med er varför de är viktiga - för oss alla.

Låt årets jul bli startskottet för ett bättre företagsklimat i alla våra kommuner.