Omvårdnadsprogrammet i Örnsköldsvik har gett högst andel i jobb

NYHET Publicerad

UTBILDNING I Västernorrlands län ska cirka 2 800 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.

Anna Hedensjö Johansson

Anna Hedensjö Johonsson

Bland annat framgår vilka program där eleverna har högst medianinkomst fem och tio år efter avslutad utbildning.

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv i Västernorrland.

– För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. De som har läst omvårdnadsprogrammet på Nolaskolan i Örnsköldsvik har högst andel som är i arbete fem år efter gymnasiet, säger Anna Hedensjö Johansson.

Andra program som uppvisar goda resultat fem år efter gymnasiet är fordonsprogrammet på Sundsvalls Gymnasium och byggprogrammet på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå. Tio år efter gymnasiet är det energiprogrammet på Parkskolan i Örnsköldsvik som toppar listan, följt av elprogrammet på Timrå gymnasieskola.

– Det är förstås viktigt att välja utifrån intresse. Men det är också viktigt att göra ett genomtänkt och välinformerat val. Med hjälp av Gymnasiepejl kan man skaffa sig en bild av hur valet av program kan påverka både inkomst och möjligheterna att få jobb, säger Anna Hedensjö Johansson.

Gymnasiepejl bygger på statistik från SCB och presenteras på ekonomifakta.se/gymnasiepejl