Att tänka tanken och våga göra skillnad

NYHET Publicerad

JULHÄLSNING Det börjar närma sig tiden att lägga 2019 års arbete till handlingarna. Ett år som präglats av dialog och möten med företagare, politiker och tjänstemän med företagsklimatet i fokus. Möten som ger mig kraft och energi i mitt arbete.

Anna Hedensjö Johansson

På vägen hem från ett möte för inte så länge sedan genom skogarna slog det mig att det som kommer först i allt detta med företagande är ändå människan och tanken. En impuls i hjärnan som föder en idé som blir omöjlig att inte testa.

Den företagsamma tanken.
Den företagsamma människan.
I kombination.

Visste du att vi människor tänker ungefär 65 000 tankar per dag? Fast tydligen är 90 procent av dem exakt samma tankar som vi tänkte igår (och i förrgår). Kanske därför som förändring, eller bara tanken på att rubba cirklarna, tar tid för de allra flesta?

Men ändå. Det är 6 500 tankar per dag som är helt nya tankar. I den här regionen med cirka 240 000 invånare tänks det alltså över 1,5 miljard nya tankar varje dag.

Ska jobben och företagsamheten öka måste fler av de nya tankarna vara just företagsamma tankar. För företagare så finns detta lite som ett DNA i kroppen och verksamheten. För politiker och tjänstemän så kanske det mer handlar om inställning och attityd utifrån hur man som kommun och myndighet av tradition arbetar. Jag är övertygad om att företagare, politiker och tjänstemän tillsammans kan bana väg för, öppna upp och kratta manegen så att företagsamma tankar blir en naturlig del av vardagen. Då finns mycket goda förutsättningar för att Västernorrland kan stoltsera med ett företagsklimat i världsklass.

En riktigt god jul och gott nytt år önskar jag er alla.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

PS.
Tänk om inte Edison tänkt tanken att en glödtråd omgiven av gas i en glaskolv kan avge ljus och värme om den kopplas till elektriskt ledande trådar. Då hade det varit mörkt.