Erik Lövgren
Foto: Mia Berglund

"Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun", säger Erik Lövgren, kommunalråd.

Ånge kommun satsar på ett bättre företagsklimat

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv har senaste åren erbjudit en handfull kommuner runt om i landet att delta i fördjupade processer för att vässa arbetet med företagsklimatfrågor lite extra. I år deltar Ånge kommun från Västernorrland som en av elva kommuner i landet.

Mats Gustafsson
Foto: Mia Berglund

Mats Gustafsson, näringslivschef i Ånge kommun berättar;

– Det här passar oss jättebra och ger ytterligare energi till vårt arbete för att avsevärt förbättra det upplevda företagsklimatet. Under 2019 gjorde vi nästan 100 företagsbesök, något vi siktar på att gå i mål med i år också. Under 2020 ska vi intensifiera och konkretisera arbetet ytterligare för att fortsätta stärka närheten och samarbetet med företagen.

De deltagande kommunerna kommer under året att fördjupa sig i processer som serviceinriktad myndighetsutövning, upphandling och målinriktat ledarskap. Varje kommun som deltar i programmet tilldelas en mentor som varit kommunalråd och jobbat framgångsrikt med företagsklimatfrågor. Ånge kommun kommer under året att ha mentor Ewa Lindstrand (fd. KSO i Timrå kommun) som berättar;

Ewa Lindstrand, Timrå kommun

– Det känns verkligen roligt att Ånge är med i utvecklingsprogrammet och jag hoppas att jag kan ge dem bästa stöd i deras arbete för ett bättre företagsklimat! Det känns som att Ånge verkligen är på gång och genom programmet får de också impulser från tio andra kommuners arbete för ett bättre företagsklimat.

En nyckel för att lyckas i satsningen är att det finns samsyn och engagemang i den kommunala organisationen från politiska ledningen till tjänstemannasidan, att deltagandet är en prioriterad satsning. Kommunalråd Erik Lövgren (S) berättar;

– Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun. Kan vi hjälpas åt så att företagen i vår kommun får det stöd dom behöver och känner framtidstro, så kommer vi långt.

Björn Lindgren, ansvarig för Utvecklingsprogrammet på Svenskt Näringsliv ser fram emot året med alla kommunerna och berättar;

– Vi är jätteglada för att Ånge och de andra tio kommunerna vill vara med i programmet. Vi hoppas kunna inspirera och stödja kommunerna i deras arbete att stärka företagsklimatet.

Deltagande kommuner i Utvecklingsprogrammet 2020: 
 • Bodens kommun 
 • Gällivare kommun 
 • Karlskoga kommun 
 • Karlshamn kommun 
 • Krokoms kommun 
 • Kungsör kommun 
 • Lerum kommun 
 • Mark kommun 
 • Skurups kommun
 • Svedala kommun
 • Ånge kommun