Johan Norman och Per Bjuhr

Johan Norman och Per Bjuhr

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten. "Det känns otroligt roligt och spännande för oss, och utmärkelsen kommer säkert att få betydelse", säger vd:n och delägaren Per Bjuhr.

Teamtech bildades i Storuman 1998 av Johan Norman som i dag är hälftenägare i bolaget. Redan då var den nuvarande andre hälftenägaren Per Bjuhr med i bilden, men som anställd.

– Vi är barndomskamrater och känner varandra väl. Efter ett tag som anställd bytte jag arbetsgivare, men fortsatte ha bra kontakt med Johan. 2015 var tiden mogen att slå våra påsar ihop igen, men då som kompanjoner med delat ägande i Teamtech, berättar Per Bjuhr.

För att sätta fart på affärerna som fram till dess varit stabila men relativt blygsamma, utarbetades en ny strategi.

– Vi skruvade rejält på vårt arbetssätt och det har gett snabba resultat, konstaterar Per Bjuhr.

Teamtech som i grund och botten är ett traditionellt IT-konsultföretag inriktat på systemutveckling, projektledning och teknisk infrastruktur bestämde sig för att börja sticka ut i branschen.

– Konkurrensen är stenhård och det var viktigt för oss att hitta något som verkligen ger kunderna mervärde. Vi började då som ett första steg bygga en egen företagskultur där vi internt och aktivt arbetar med kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det skapar en utvecklande miljö som också är attraktiv för många konsulter, säger Per Bjuhr.

– Det viktigaste är dock en egen modell vi har för att kunna använda erfarenheter från olika uppdrag i liknande uppdrag hos nya kunder. Det handlar förstås om generell kunskap inom processtyrning och vissa tekniska lösningar, och aldrig något kundspecifikt, berättar Per Bjuhr.

Följden har enligt honom blivit att kunderna kan känna det eftersträvade mervärdet i samarbetet och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Teamtech har sin administrativa del kvar i Storuman. Med kontor i Stockholm, Örebro och Umeå riktar företaget in sig på kunder i både offentlig sektor och det privata näringslivet.

– Vår senaste kontorsetablering var i Umeå och kom sig av att vår kund IBM hade spännande projekt där och föreslog att vi också skulle öppna kontor. Vi utesluter inte att vi dyker upp på fler orter i landet, säger Per Bjuhr som heller inte fruktar en kommande lågkonjunktur.

– Åtstramningar börjar märkas, men vi är trygga i att en majoritet av våra kunder är mindre konjunkturkänsliga samt att vi med tiden blivit duktiga på att hålla ihop våra affärer och inte spreta åt alla håll.

Den största utmaningen för Teamtech är att lyckas med rekryteringar i en bransch där kampen om kompetens är knivskarp. Och där medger Per Bjuhr att Teamtech hittills haft ett handikapp.

– Det har inte lönat sig för oss att platsannonsera eftersom vi ärligt talat varit ett anonymt företag utan starkt varumärke. Vi har istället tagit personlig kontakt med konsulter vi varit intresserade av och rekryterat den vägen. Säkert kan framgången med gasellvinsten göra att vi syns mer och får ett starkare varumärke vilket vi behöver.

FAKTA GASELLVINNARE VÄSTERBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Teamtech Sverige AB

Ort: Storuman

Oms: 2018: 39 Mkr

Tillväxt 2015-18: 783 procent

Antal anställda: 39

Ägare: Johan Norman och Per Bjuhr

Topp 10 - Gasellista Västerbotten 2019
  1. Teamtech Sverige, Storuman
  2. Jo Kommunikation, Umeå
  3. JZ Elteknik, Umeå
  4. Personalkollen Sverige, Umeå
  5. Ruskträsk Entreprenad, Lycksele
  6. AC Nordtak, Bygdeå
  7. Professionals Nord Rekrytering, Umeå
  8. Food, Skellefteå
  9. Aleva Sverige, Umeå
  10. Svevind Solutions, Umeå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.