Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

NYHET Publicerad

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.

Ayad Abid Ali och Erik Svärd

– Vem som helst kan jobba här, inga specifika förkunskaper krävs men vi vill ha bra personer som är engagerade och har god arbetsmoral, berättar delägaren Erik Svärd. 

De anställda hos Norrgross kommer från Syrien, Afghanistan, Irak och Sverige. Språkbarriärer får många företagare att avstå från att rekrytera nysvenskar men Erik Svärd upplever att det är ett mindre problem än vad man kan tro.

– Språket är inte en så pass stor utmaning som man kanske kan tro. Man måste bara vara tydligare i sitt ledarskap och försäkra sig om att man gjort sig förstådd. Hittar man rätt person spelar det inte stor roll.

Erik upplever att de anställda har utvecklat sina språkkunskaper och skaffat sig större förståelse för det svenska systemet under tiden de jobbat hos dem. Integration har aldrig varit syftet med rekryteringarna men har blivit ett resultat av dem.

– Vi får också inspiration och lär av varandra. Våra anställda kommer med idéer och förslag som jag aldrig hade kommit på själv. De gör det här till en roligare arbetsplats.

– De verkar trivas här hos oss också. De vill vara kvar och har drivkraft till att jobba mycket. Några vill satsa på att bli säljare hos oss när de känner att de bemästrar språket tillräckligt, berättar Erik.  

Varför ska man ”våga” anställa nysvenskar?
– Jag skulle säga att man ska anställa den som är bäst för jobbet. Jag har hittat bra personer, om man letar bland fler är chanserna större att hitta rätt. Då spelar det ingen roll var personen kommer från.