Erik Fahlgren

"Min idé är att duktiga människor under rätt förutsättningar kan göra saker bättre än jag själv", säger Erik Fahlgren när han beskriver sitt ledarskap och företagsutvecklande.

Entreprenören som vill se andra människor växa

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.

Teamx heter koncernen där Erik är ensam ägare. Teamx är i sin tur ägare och delägare i sex tillverkande företag. Sammanlagt omsätter företagen som han är delaktig i 160 miljoner kronor. Just tillverkande företag har alltid intresserat Erik.

– Jag har jobbat nästan hela mitt yrkesliv som företagare, första företaget startade jag 1984 och så blev jag fast i det på ett positivt sätt. Jag är en urbota entreprenör och gillar att hålla på med teknik, utveckling och försäljning. Att kunna påverka det lilla företaget går ganska fort, jag gillar den processen, förklarar han.

Han förvärvar gärna bolag med hög kompetens och en intressant nisch, för att sedan bjuda in till ägande i bolaget och han gillar att se personer växa genom sina nya uppgifter.

– Sätter jag ihop fyra människor så är synergin av dem bättre än hos en. Att som ensam ägare driva ett företag är inte intressant för mig. Jag har respekt för att andra väljer att driva företag på det sättet, men det är bra att ha extern insyn så att man inte blir hemmablind, menar han.

Att lägga press på sina egna barn att bli delaktiga i hans företagande har aldrig varit aktuellt för honom.

– Mina vuxna barn har fått göra sina egna val i livet, jag vill inte påverka deras livsval, men jag lyfter gärna fram företagande som ett alternativ i våra många och intressanta diskussioner.

Erik Fahlgren har sedan många år varit engagerad i Teknikföretagen, både på lokal nivå och i huvudstyrelsen i Stockholm. Sedan ett år tillbaka sitter han med i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. SME-kommittén har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. Han sitter även i arbetsutskottet som arbetar med skattefrågor.

– Skattefrågor är ett intresseområde som jag har, så det ämnet passar mig väl. I mitt arbete med industriföretag så är det ju ägarskatter och dolda skatter som är intressanta och momsfrågor som dyker upp titt som tätt. Ett par exempel på skattefrågor som engagerar mig är den skillnaden som privata vårdföretag och offentliga vårdföretag omfattas av när det gäller moms. 3:12 regeln för ägarskatter är även något som vi alla som äger företag omfattas av och en allmän löneavgift är en dold löneskatt i arbetsgivaravgiften, förklarar han.

Erik tycker att SME-kommitténs arbete är en viktig kanal.

– Det är ganska unikt att det finns en SME-kommitté som har chans att direkt påverka VD vid Svenskt Näringsliv och därför tycker jag att det är värt det arbetet. Det viktigaste arbetet vi har är att lyfta näringslivets roll i samhället och att få fram en bild av att näringslivet är det största allmänintresse som finns, det är inte ett särintresse. Jag försöker påverka alla i min omgivning att se det så, säger han.

Själv är Erik Fahlgren inte uppvuxen i en företagarfamilj.

– Men jag har haft driftiga föräldrar, så att jag har fått ett bra avtryck, driv från min far och en konstnärlig känsla från min mamma. Så jag tror att jag har fått min drivkraft från min uppväxt. Att jag blev entreprenör och företagare var ett helt eget val, förklarar Erik.

Han är infödd Skellefteåbo, och bor tillsammans med sin fru som han träffade 1978. De har tre vuxna barn tillsammans. Familjen har alltid varit ett fundament för Erik och en viktig motpol till företagandet.

– Jag är stolt över att ha gjort denna företagsamma resa och ändå kunna hålla ihop en familj. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad och tacksam över det, avslutar han.