Mathias, Jadd & Kevin
Foto: Hanna Johansen

Mathias Lind (administratör), Jadd Saliba (kommunikationsansvarig) och Kevin Amin (VD) är killarna bakom Arbetsbyrån UF med syftet att agera bro mellan arbetssökande och arbetsgivare.

Arbetsbyrån UF hjälper unga ut i arbete

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Jadd Saliba, Kevin Amin och Mathias Lind går sista året på Celsiusskolans Handels- och administrationsprogram. Som gymnasieprojekt driver de UF-företaget Arbetsbyrån. I februari går startskottet för deras event som ska föra samman arbetsgivare och arbetssökande.

Det är bara månader kvar till att de drivna killarna bakom Arbetsbyrån UF öppnar dörrarna till sitt första arbetssökarevent. Nu dedicerar de stora delar av sin tid för att alla bitar ska hinna falla på plats. De berättar att deras affärsidé är enkel.

– Vi vill agera som en bro mellan arbetssökande och arbetsgivare. Genom att arrangera återkommande event ska vi skapa en plats där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas. Där ska de ha huvudrollerna och vår uppgift blir att stå för lokal, fika och se till att flyter på.

Arbetsbyråns tjänster riktas framförallt till unga som står utan jobb efter studenten. Genom att vara aktiva på sociala medier når de ut till sin målgrupp. På arbetsgivarsidan vänder de sig till företag där de tror att trösklarna för att ta sig in inte är allt för höga.

– Vi vänder oss till företag så som hotell, restaurang, städ och service. Hittills är det i huvudsak restaurang- och städjobb som är bokade till vårt första event.

Vännerna berättar att affärsidén har hunnit förändrats under resans gång. Från tankar om försäljning, till idén om att hjälpa unga ut i arbete.

– Från början var vi egentligen inställda på att jobba med klockor. Vid ett tillfälle frågade vår lärare vilka utmaningar vi såg runt oss i samhället. Vi tänkte direkt på arbetslöshet!

Jadd, Kevin och Mathias började läsa på om både arbetslöshet och Arbetsförmedlingen. De såg förbättringspotential och blev motiverade till att bidra.

– Vi kommer alla från utsatta områden där arbetslösheten är utbredd, inte minst bland många av våra vänner. Med Arbetsbyrån vill vi göra skillnad. Kan vi bara få ut en person i arbete skulle det vara stort!

Eventen syftar till att skapa fler möjligheter för arbetssökande att få presentera sig för potentiella arbetsgivare. Genom ett samarbete med Utbildnings- och jobbcentret i Gottsunda kan de erbjuda en extra skjuts på vägen.

– De flesta vi pratar med skickar ut massor med CV:n, utan att få några svar. Här får de möjlighet att introducera sig på riktigt. Tack vare att Utbildningscentret ställer upp kan arbetssökande få hjälp med att skriva både CV och personligt brev.

UF-resan har redan bjudit på utmaningar. De jobbar hårt för att få tag på företag till eventet och ekonomiska frågor gör sig ständigt påminda.

– Bara det faktum att vi är tre unga killar som ska jobba med arbetslöshet, gör att vi kämpar lite i en uppförsbacke. Det har blivit en del återvändsgränder, men då har vi tagit ett steg tillbaka och funderat över vad vi kan göra annorlunda nästa gång!

Vännerna ser flera fördelar med att driva UF-företag. Bland annat att de redan börjat bygga upp ett nätverk som kan bli värdefullt inför framtida projekt, det beskriver de som särskilt viktigt med tanke på att de planerar att driva företaget vidare även efter studenten. Ser man istället till målen under UF-året, har de utvecklats under höstens gång.

– Från början såg vi inte UF-företagande som en stor grej, men med tiden ändrade vi inställning. Det var också då tävlingsinstinkterna satte in!

För att lyckas bra under UF-året är killarnas strategi att i huvudsak fokusera på att bygga upp företaget enligt planen.

– Vårt mål är att få ut folk i arbete. Ger vi 110% och lyckas bra, tror vi att vi kommer kunna gå långt även i UF-tävlingarna!