Kalle Gustafsson

Kalle Gustafsson, vd och ägare PoG Woody Bygghandel.

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst?

Debatten kring vinster i välfärden har pågått ett tag nu. Efter många om och men har nu regeringen för avsikt att lägga fram ett skarpt förslag på Reepalus utredning, vars förslag i verkligheten betyder att bolagen får ett vinstförbud och att vissa bolag till och med skulle tvingas att gå med förlust.

Jonas Sjöstedt har ägt frågan i debatten och pratar om hur skattemedel används som vinstmedel i form av utdelning till ägare av dessa bolag. Jonas Sjöstedt har även påstått att dessa bolag kör slut på sina medarbetare och behandlar elever och patienter sämre än på de kommunalt drivna bolagen.

Saken är den att det finns väldigt få eller inga bevis på att dessa bolag behandlar sina medarbetare och kunder sämre än kommunala bolagen. Verkligheten är väldigt ofta tvärtom. Medarbetarna trivs bättre och elever och patienter väljer aktiv dessa privata aktörer, för att de ger dem bättre vård och omsorg. Lyssnade på en ägare som driver vårdcentraler på mindre orter i Norrland, som har 50 procent av invånarna i kommunen skrivna hos sig, inklusive ordförande (S) i nämnden för vård och omsorg. Bolaget gör en vinst på ett par miljoner, landstinget går back 35 miljoner med samma förutsättningar. Varför pratar vi om vinst istället för att prata vad vi får ut för våra skattepengar?

Nu kräver Jonas Sjöstedt att bolagen i välfärden inte ska "profitera", som han uttrycker sig, på skattemedel. Tänker vi då på denna argumentation i ett större sammanhang, så bör i så fall alla bolag som säljer tjänster eller varor till statliga eller kommunala bolag fundera. Om vi bygger en skola, ska då alla som säljer varor och tjänster till denna inte få göra vinst? Om Volvo lastvagnar säljer lastbilar, bussar eller andra fordon till stat och kommun, ska de inte få göra vinst då? Listan över bolag som skulle drabbas i en sådan tanke är lång och väldigt omfattande.

Frågan är egentligen så mycket större än välfärdsföretagen, Jonas Sjöstedts argumentation och agenda är egentligen en attack på hela näringslivet i Sverige, vem som får göra vinst och inte.

Varför frågar vi inte efter hur vi använder våra skattemedel istället för att prata om vinster? Varför har Region Skåne sitt kontor på dyraste läget i Malmö? Varför ska jag som medborgare i Sverige inte kunna välja min skola, vilken vårdcentral jag vill gå till, att ha en privat sjukvårdsförsäkring för att minska sjukskrivningarna på företaget, vilken tandläkare jag vill gå till, eller vem som ska ta hand om mina anhöriga på ålderns höst? Ännu värre: varför ska jag som medborgare i Sverige vara rädd för att staten indirekt ska beslagta mitt bolag som ägarna har startat och finansierat?

Stora frågor som kräver både eftertanke och en öppen och ärlig debatt vart Sverige vill.

Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel i Malmö med sex varuhus runt om i Skåne