Simon gör en termin på Svenskt Näringsliv

NYHET Publicerad

PRAKTIKANT Simon Torstensson är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Östergötland. Simon läser andra terminen på Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och utöver att studera politik och ekonomi gillar Simon att träna och att laga mat.

Simon Torstensson

Simon Torstensson studerar nationalekonomi och under våren gör han sin praktik på Svenskt Näringslivs kontor i Linköping.

Foto: Sofia Sjöström

Vem är du?

– Jag heter Simon och är 22 år gammal, jag flyttade till Linköping hösten 2016 för att studera nationalekonomi. Jag är ursprungligen från Oskarshamn, Småland men flyttade till Linköping efter gymnasiet för att kunna fördjupa mig inom mina intressen som rör aktuella samhällsfrågor inom såväl ekonomi som politik. Som person är jag social och lugn samtidigt som jag gillar att ständigt utmana mig själv.

Varför sökte du dig till Svenskt Näringsliv?

– Svenskt Näringsliv är en organisation som ständigt gör sig aktuella i olika frågor och debatter som jag som privatperson är intresserad av. När jag sedan fick höra att det gick att spendera en av mina terminer på Masterprogrammet på praktik tänkte jag att det vore en utmärkt arbetsplats att praktisera på. Dels för att få erfarenhet av hur de kunskaper som jag erhållit genom min utbildning kan användas på en faktisk arbetsplats men också för att lära mig mer om Svenskt Näringslivs verksamhet och hur de arbetar med olika frågor som rör arbetsmarknaden.

Vilka frågor inom näringslivet brinner du för?

– Olika inträdes- och utträdesbarriärer till marknader är ett av de intressen som jag särskilt utvecklat under min studietid. Hur olika institutioner och organisationer kan skapa eller minska friktion på olika marknader för att i sin tur kunna underlätta eller försvåra för marknadens funktionssätt är direkt avgörande för utfallet av den observerade marknaden. Därav är frågor gällande reglering och avreglering frågor som jag har särskilt intresse för.

Vad hoppas du få för erfarenheter av din tid här?

– Jag vill ta del av all den kunskapen som finns inom organisationen och lära mig hur de kunskaper som jag erhållit genom min utbildning kan tillämpas på en arbetsplats. Jag vill också förbättra mina färdigheter som analytiker och utredare genom de arbetsuppgifter som jag fått mig tilldelad. Slutligen hoppas jag även att på ett djupare plan kunna förstå de kanaler och verktyg som en organisation som Svenskt Näringsliv använder sig av för att förbättra villkoren för svenska företag.