invigning av bilhall

Nytt trepartsavtal ska lyfta fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet

NYHET Publicerad

UTBILDNING För att kvalitetssäkra utbildningen på transport- och fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet har skolan ingått i trepartsavtal med Volvo och Tage Rejmes Bil i Norrköping AB. Avtalet innebär att eleverna får stor praktisk kunskap och möjlighet att arbeta med den senaste tekniken inom branschen.

Jan-Inge Andersson

"När möjligheten dök upp såg vi det som en naturlig utveckling att ingå i trepartsavtalet", säger Jan-Inge Andersson, servicemarknadschef och kundrelationsansvarig på Tage Rejmes Bil AB i Norrköping.

– Vi på fordonsprogrammet fick upp ögonen för Tullängsgymnasiet i Örebro, där de har en liknande form av avtal. Jag och lärarna besökte skolan för att se och höra från deras lärare hur det funkar i praktiken. Framförallt så intresserade vi oss för denna typ av samarbete då vi varit på jakt efter sätt för våra elever att få jobba med den senaste tekniken utan att behöva bekosta allt själv, vilket kan vara väldigt dyrt om man vill hänga med i utvecklingen, säger Jörgen Strömberg, rektor på Bråvallagymnasiet.

Det var vid studiebesöket i Örebro som tanken på ett liknande samarbete tog sin början, och vid ett programråd lyfte sedan Volvo och Rejmes möjligheten till ett trepartsavtal.

– Vi hade en oro från början att det skulle bli ett problem att som gymnasium knyta oss till ett märke och hur resten av branschen skulle se på det. Men vi förstår att våra elever får ett försprång då de är mer vana vid ett system som sedan gör det lättare att ta till sig andra tillverkares lösningar.

För Tage Rejmes Bil i Norrköping AB var det självklart att man skulle samarbeta med gymnasiet.

– Om man ser det ur ett historiskt perspektiv så har Tage Rejmes och många andra bilhandlare varit aktiva inom olika programområden på gymnasieutbildningar för att vi vill påverka innehållet i utbildningen, så när möjligheten dök upp såg vi det som en naturlig utveckling att ingå i trepartsavtalet, säger Jan-Inge Andersson, servicemarknadschef och kundrelationsansvarig på Tage Rejmes Bil AB i Norrköping.

Praktiskt innebär samarbetet att eleverna jobbar nära med Rejmes och Volvo, i form av bland annat studiebesök.

– Samarbetet innebär att vi som auktoriserad Volvoåterförsäljare kan bidra med nyhetsutbildning, olika former av datasupport, erbjuda studiebesök på Volvos fabrik i Göteborg och utbildningar som visar hur vi arbetar i verkligheten. Dessutom får även lärarna på programmet utbildning inom nyheterna i branschen, och vi tillhandahåller även en bil.

En annan positiv effekt av samarbetet som man hoppas på är att kompetensbristen inom branschen ska minska.

– Vi har absolut haft svårigheter i att hitta folk med rätt kompetens. Det har varit ett gissel för oss och historiskt så har skolorna haft svårt att hitta elever som är intresserade. Vilket vi hoppas kan förändras nu och att vi kan hjälpa till att öka statusen på och intresset för programmet, säger Jan-Inge Andersson.

För Jörgen Strömberg är avtalet en stor kvalitetssäkring av programmet.

– De största fördelarna med detta samarbete är att våra elever får tillgång till den senaste tekniken, deras utbildning får en stark förankring i verkligheten och våra lärare får kontinuerlig kompetensutveckling.