Personal vid ICA Riksgränsen
Foto: Rune Dahl

Han bekostar personalens boende

NYHET Publicerad

BOSTADSBRIST När affärerna blomstrar kostar det. Något som ICA-handlaren Petter Nilsson i Riksgränsen fått erfara.

Petter Nilsson tillsattes som handlare för ICA-butiken i Riksgränsen 2014. Vid det laget bestod personalen av åtta personer. Under åren har butiken gått så pass bra att personalstyrkan har ökat till omkring 30 personer. En växtvärk som inte går Petter Nilsson obemärkt förbi.

– Det kan man kalla en spikrak tillväxt, vilket såklart är bra, men jag har alltid lagt mycket tid och kraft på bostäder, säger han.

Ja, ICA-butikens expansion i kombination med bristen på bostäder har inneburit att Petter Nilsson tvingats bekosta personalboenden för flera miljoner kronor.

– Det går inte att trolla fram bostäder. Vi har köpt och äger tre lägenheter och hyr ytterligare tre i nuläget. Förutom den ekonomiska aspekten är det klart att det innebär en osäkerhet hela tiden. Jag har fått lösa boendefrågan från säsong till säsong. Det är en ständigt pågående process, säger han.

Vill bygga eget

Med bostadsrätter för mångmiljonbelopp och hyror på upp emot 15 000 kronor är det inte möjligt för Petter Nilsson att få igen de pengar han lägger ut.

– Det är klart att jag går back varje månad, jag kan inte begära de hyrorna av personalen.

Petter Nilsson drömmer om att bygga egna personalbostäder och för diskussioner med Kiruna kommun.

– Det vore en dröm att inte vara beroende av någon annan samtidigt som vi skulle locka ännu fler människor till Riksgränsen.

– Jag är väldigt glad å tacksam för bemötandet vi har fått av kommunen. Min bild har varit att kommunen har nog att stå i med tanke på stadsflytten, att fjällen inte är prioriterad. Men just nu känns det väldigt hoppfullt. Vi ska finslipa detaljerna och ansöka om förhandsbesked men målet är att vi ska börja bygga sommaren 2020, säger han.