Mattias Kjellin

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.

När Mattias Kjellin berättar om sitt företagande är det en sak som ständigt återkommer. Det är hans tankar om lagbygge och att få alla medarbetare att känna sig delaktiga.

– Det spelar ingen roll om företaget har två eller 150 anställda, det viktigaste av allt är att hela gruppen ska känna delaktighet i utveckling och framgång. Mitt sätt att vara ledare är att försöka förmedla till varje medarbetare att de är en del av laget, en anställd hos mig är inte bara en siffra. Det är också därför företaget heter Team Kjellin.

I dag har han ett stort och snabbväxande företag, men det började som så ofta i liten skala. Mattias Kjellin fick som ung sommarjobb på ett entreprenadföretag, fick sopa golv och sortera bultar och muttrar. När han fått in en fot i branschen jobbade han som mekaniker och maskinförare och startade sedan sitt eget företag.

– Skoter-cross var samtidigt ett stort intresse och en livsstil. Jag började ändå inte elitsatsa förrän i 30-årsåldern och tävlade några år i USA och för svenska landslaget. Det är en fysiskt krävande sport och jag lade ned nästan all min tid på träning och förberedelser, berättar Mattias Kjellin.

När han efter att ha pressat sin kropp mycket hårt drabbades av sjukdomen twar, tvingades han avbryta karriären inom motorsport.

– Det har varit en stor sorg för mig. Men jag gick vidare genom att lägga kraften på företaget, och även där har drivkraften varit att bli bäst, att leverera det bästa resultatet för en kund. Det kan handla om att hitta nya tekniska lösningar och att lösa problem redan innan de dyker upp. Om hela vårt team i företaget har den inställningen så kommer vi att lyckas, resonerar den i dag 46-årige Mattias Kjellin.

– Den stora drivkraften har aldrig varit pengar. Det viktiga är att vårt lag ska visa för kunden att vi är den bästa leverantören av tjänster, och då handlar det för mig också mycket om att vara ärlig både gentemot medarbetare och kunder, fortsätter han.

En strategi som varit framgångsrik har varit att satsa och investera i lågkonjunktur. När andra i branschen har blivit försiktiga har Mattias Kjellin sett möjligheterna, och när konjunkturen vänt har han varit redo för stora uppdrag.

– I dag har vi ett 70-tal maskiner och jobbar med stora projekt inom vägbyggen, dammar, vindparker och i gruvnäringen, säger Mattias Kjellin.

Alla tecken i tiden tyder på vi är på väg in i en ny lågkonjunktur, men vis av tidigare erfarenhet så känner gasellvinnaren ingen större oro för den.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att vi alltid kan styra den. Vi har i alla fall hittills kunnat använda avmattningsperioder till att göra oss beredda på att det vänder igen.

FAKTA GASELLVINNARE NORRBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Team Kjellin AB

Ort: Boden

Oms: 2018: 320 Mkr

Tillväxt 2015-18: 502 procent

Antal anställda: 104

Ägare: Mattias Kjellin

Topp 10 - Gasellista Norrbotten 2019
  1. Team Kjellin Mining & Entreprenad, Boden
  2. Göran Simu AB, Haparanda
  3. L5 Navigation Systems, Luleå
  4. Norr Entreprenörer, Boden
  5. Robert Bergs Produktionskonsult, Piteå
  6. Tommys Last Vitåfors, Gällivare
  7. Nordells Måleri & Dekor, Piteå
  8. Stålpartier i Norr, Öjebyn
  9. LM Vatten & Värme, Gällivare
  10. M.A.F Arkitektkontor, Luleå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.