Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.

Lina Lindblad och David Larsson
Foto: ICA

"I och med flytten kunde vi följa vår dröm om att en gång bli ICA-handlare", säger David Larsson, handlare på ICA Supermarket Norrskenet i Överkalix. Här tillsammans med sin fru Lina Lindblad.

– I och med flytten kunde vi följa vår dröm om att en gång bli ICA-handlare, säger David Larsson, handlare på ICA Supermarket Norrskenet i Överkalix.

Som liten började David Larsson, 33 år, extraknäcka på den lokala ICA-butiken i Tyresö utanför Stockholm. Där och då väcktes en dröm som många år senare skulle slå in 100 mil norrut – i Överkalix.

– Efter gymnasiet pluggade jag och jobbade inom olika branscher innan jag fick jobb på ICA:s huvudkontor i Solna. Jag har alltid velat jobba med ICA:s varumärke. Men det är hård konkurrens om du vill driva din egen butik, säger han.

En möjlighet öppnades när ICA-handlarparet i Överkalix, Jonny Juto och Carina Juto Hieta, bestämde sig för att lämna över stafettpinnen och gå i pension i slutet av 2017. David Larsson och hans fru Lina Lindblad tvekade aldrig över att ta flyttlasset norrut.

– Jag har alltid varit fascinerad av ICA-idén om fria handlare i samverkan. Vi valde att lämna tryggheten i Tyresö för att följa drömmen. Ett beslut vi inte ångrar idag två år senare, säger David Larsson.

Första året präglades av mycket jobb för att skapa förutsättningar för en självgående butik.

– ICA:s idé bygger på att alla butiker ska vara självgående. Att den inte är beroende av en eller två personer. Det är inte handlaren som ska göra allt i butiken. Man ska bygga upp en organisation som gör att butiken kan rulla av sig själv. Jag och min fru ska mer vara där för att stötta och utbilda personalen, säger han.

Idag har butiken i Överkalix utvecklats, ökat i omsättning och har 22 anställda som bidrar till det lilla samhället Överkalix.

– Jag tycker vi är ett bra exempel på när samarbetet mellan kommun och företag fungerar väldigt bra. Dialogen med Överkalix kommun har fungerat för oss och jag tycker de förstår företagens utmaningar. Vi vill ju att hela Sverige ska leva. Utan företag finns det inga jobb. Utan jobb finns det inga pengar. Om Överkalix ska överleva behövs fler invånare och då behöver vi fler arbeten, säger David Larsson och fortsätter:

– ICA i Överkalix blir en naturlig mötesplats och är nödvändig för att Överkalix ska kunna växa. Det förstår kommunen. De lyssnar på oss företagare och tillsammans gör vi bra saker för Överkalix, säger han.