Karta Norrbottens län - Ranking 2019

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

NYHET Publicerad

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen – Jokkmokk, Övertorneå, Haparanda och Älvsbyn. Förbättringar spårar vi i företagens upplevelser av en effektiv myndighetsutövning.

Företagsklimatet fortsätter att utvecklas i flertalet av länets kommuner. Sju av 14 kommuner i Norrbottens län klättrar i årets ranking av företagsklimatet. Förbättringar spårar vi i företagens upplevelser av en effektiv myndighetsutövning.

Boden intar även i år tätpositionen som 1: a i Norrbotten. Luleå behåller andraplaceringen trots ett tapp på 24 platser. Det negativa är att Norrbotten nu bara har en kommun på topp 100-listan över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Jokkmokks kommun är årets raket. Jokkmokks förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.

Hans Andersson

Hans Andersson

– Kommuner som hjälper företag att göra rätt blir själva vinnare. Företagsklimat handlar ytterst om Information, dialog och förståelse för företagens vardag, säger Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv Norrbotten.

Rankingfakta Norrbottens län 

Bäst i länet: Boden, som behåller platsen på Sveriges Topp-100-lista. Bodens kommun har under de senaste 5 åren gjort en förbättring med i snitt 36 platser/år

Årets klättrare: Jokkmokk. Kättrar 60 placeringar till plats 166 vilket är kommunens bästa placering på tio år.

– Älvsbyn fortsätter sin klättring uppåt. Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna och Övertorneå har alla en positiv utveckling.

Årets tapp: Piteå, som tappar hela 77 platser. Tillbakagången från fjolåret kan spåras i företagens upplevelse kring attityder, service och dialog. Även Överkalix backar ordentligt.

– Ett effektivt verktyg för att förbättra företagsklimatet är att i samverkan med näringslivet sätta upp konkreta och mätbara mål för företagsklimatet. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företagen, säger Hans Andersson.

1284 svar från Norrbottens företagare

Totalt svarade över 30 0000 företag på årets enkät som genomfördes mellan januari och april 2019 av Demoskop på Svenskt Näringsliv uppdrag. Svarsfrekvensen från företagen var 49 procent. Svenskt Näringsliv utgår från att företagsklimat kan mätas som ”de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen”. Det är också detta som ligger till grund för rankingen som genomförs varje år.

– Det som gör Svenskt Näringslivs ranking unik är att den främst baseras på företagares egna uppfattning om företagsklimatet i kommunen. Där företagen får rätt förutsättningar skapas jobb som ger ökade skatteintäkter till välfärden, fler förskoleplatser, poliser eller lärare. Därför behöver arbetet med företagsklimat vara en prioriterad fråga för länets kommunpolitiker, avslutar Hans Andersson.

Rankingplaceringarna grundas till två tredjedelar på företagens betyg på hemkommunens företagsklimat och till en tredjedel på statistiska faktorer. Hela listan och mycket annat material om lokalt företagsklimat finns på www.foretagsklimat.se.

Ranking 2019 - Norrbottens län

Kommun

 

Ranking 2019

 

Förändring från 2018

 

Boden

94

-4

Luleå

121

-26

Älvsbyn

135

+45

Arjeplog

165

-17

Jokkmokk

166

+60

Övertorneå

207

+27

Piteå

217

-77

Gällivare

236

+16

Haparanda

242

+40

Kalix

256

+24

Överkalix

265

-58

Kiruna

269

+5

Arvidsjaur

282

-2

Pajala

290

0