Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.

Malin Franck

Malin Franck har lång erfarenhet av hotellbranschen och kommer senast från tjänsten som restaurangdirektör på Svenska Mässan, Gothia Towers. Dessförinnan har hon drivit hotell i både Peking, Göteborg, Lund och Helsingborg. Numera bor hon i Jukkasjärvi och är vd för Icehotel sedan 19 augusti.

– Icehotel är en ikon, Sveriges mest internationella hotell under 30 år. Det är oerhört attraktivt och har lockat människor från hela världen, både personal, gäster och media, säger hon.

Det unika hotellet, som samtidigt är en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö, har däremot en utmaning framför sig. Den betydelsefulla kompetensförsörjningen som handlar om att hitta rätt medarbetare, utveckla dem och behålla dem i företaget, är hotad.

– Det är klart att det är ett hot och har betydelse att det är svårt att få någonstans att bo. Det blir kostsamt för oss att skaffa personalboende. Vi är i enormt behov av bostäder, både personalbostäder men också den öppna marknaden. Det byggs för lite och det blir för dyrt, säger Malin Franck.

En framtidsbransch

Kampen om rekrytering handlar också om en oundviklig konkurrens gentemot gruvindustrin och bilden av vad hotellbranschen egentligen innebär.

– I vår region ser vi att många traditionellt sett väljer en annan typ av arbetsgivare och det är en utmaning att få människor att bli intresserade av vårt verksamhetsområde. Många ser det som ett roligt extrajobb medan man studerar till exempel. Vi vill slå ett slag för vår bransch som en framtidsbransch, där man kan växa, utvecklas och stanna kvar.

Malin Franck tror att utmaningarna beror på rykten, status och tankar om vad det innebär. Att första åren är ganska tuffa vad gäller till exempel arbetstider.

– Det gäller att se att det finns alla möjligheter till utveckling inom många olika områden, bland annat digital marknadsföring och IT.

En viktig basnäring

Icehotel tillverkar hela hotellet själv och varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av snö och is från Jukkasjärvi och Torne älv.

– Jag har länge varit engagerad i branschorganisationen Visita som drivit tesen att betrakta besöksnäring som en basnäring som är oerhört viktig för Sveriges ekonomi. Det finns alla möjligheter att fortsätta utvecklas, jag ser också att det finns en enorm potential att utveckla besöksnäring ännu mer i glesbygdskommuner. Det skulle göra Sverige till ett ännu mer attraktivt besöksland vilket i sin tur skapar arbetstillfällen samtidigt som det är en integrationsmotor, säger Malin Franck.