Företagsbesök Vxo

Det är företagen som skapar välfärden

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna ska visa vilken betydelse som företagen har för den offentliga välfärden. Via Välfärdsskaparnas hemsida kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.

Via uträkningarna går det att se både i kronor, och i välfärdstjänster, vad ens egna företag skapar för avtryck. Wexiodisk i Växjö tillverkar inte bara diskmaskiner. De, och deras 191 anställda, betalar årligen in nästan 42 miljoner kronor i skatt. 82 nya poliser, eller 79 nya socialsekreterare, skulle det kunna räcka till.

Att det är företagarna och dess medarbetare som skapar vår gemensamma välfärd borde vara uppenbart för alla. Vård, skola och omsorg lever på att vi har en sund företagsutveckling och medarbetare som arbetar. Av dessa skäl är det viktigt att politikerna har företagen för sina ögon och skapar ett gott företagsklimat med mindre myndighetskrångel och mer sund konkurrens för att ge företagen möjlighet att växa. Det i sin tur bidrar till nya skatteintäkter till välfärden.

Här handlar det om förståelse och attityder. Förståelsen för att det är företagen som står för den största andelen av skatteintäkterna i majoriteten av Sveriges kommuner och att det är grunden för en fungerande ekonomi i samhället.

Med en ökad förståelse om att vår gemensamma välfärd vilar på företagare och dess medarbetare hoppas vi att politiker gör allt de kan för att skapa en företagsvänlig politik, som bygger på enkla regelverk med minskad byråkrati och myndighetskrångel. Det som kallas ett gott företagsklimat.

Om alla arbetsgivare i Kronoberg växte med enbart en enda anställd skulle det skapa nästan 1,4 miljarder kronor mer till välfärden. Vilken politiker skulle tacka nej till det? Alla tjänar på att det går bra för våra svenska företag.