flyttlåda

Ska vi flytta?

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Över 31 000 företagare i landet har svarat på frågan om de någon gång funderat på att flytta sin verksamhet till en kommun med bättre företagsklimat? I Kalmar län har 1 269 företagare svarat på frågan och skillnaderna är stora mellan kommunerna.

I många kommuner jobbas det naturligtvis stenhårt för att få nyetableringar av företag. Ett bra företagsklimat med bra service, attityder och smidighet är A och O för att kunna locka företag till kommunen.

Eilon Fransson3

Eilon Fransson, Svenskt Näringslivs regionchef i Kalmar län.

Foto: STEFAN TELL

 – Att kommuner konkurrerar om nyetableringar är inget konstigt. Men den kanske viktigaste åtgärden är att inte glömma bort de befintliga företagen och se till att de har det bra. Då finns det chans både till expansion i företagen på hemmaplan som redan uppskattar företagsklimatet samt att ryktet om klimatet sprider sig till företag som vill etablera sig i kommunen, säger Eilon Fransson, Svenskt Näringslivs regionchef i Kalmar län.

Hur ser det då ut runt omkring i Sverige och länet? Var femte företagare, eller 19 procent i landet anger att de någon gång övervägt att flytta verksamheten till en kommun med bättre företagsklimat. För Kalmar län är siffran 17 procent och endast fyra län har färre som funderat på att flytta. I Norrbotten är det hela 26 procent. Variationerna på kommunnivå är stora. I Simrishamn och Pajala är det hela 41 procent medan Grästorp bara har 6 procent som funderat på en flytt. I länet är det också stora skillnader mellan Emmaboda och Borgholm på 24 procent till Mönsterås och Västervik med 7 procent.

– Vi ser stora samband i resultaten jämfört med hur företagen uppskattar det lokala företagsklimatet sammantaget. Det är en viktig signal till kommunerna att gemensamt med företagen skapa så bra förutsättningar som möjligt för att företagen ska kunna utvecklas, säger Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Den 26 september släpper Svenskt Näringsliv årets ranking av det lokala företagsklimatet. Då får vi reda på hur länetskommuner presterar jämfört med Sveriges övriga kommuner.

Har du någon gång övervägt att flytta din verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat?
Kommun
 

Ja %

Mönsterås

7

Västervik

7

Kalmar

12

Torsås

15

Mörbylånga

18

Hultsfred

21

Nybro

21

Oskarshamn

21

Vimmerby

21

Högsby

23

Borgholm

24

Emmaboda

24

Läs mer om Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet