Medlemmar bjöds på gröt och besök från Brysselkontoret

NYHET Publicerad

I december samlades företagare i Jönköping för vår årliga grötlunch. Dagen inleddes med ett kortare mingel innan det var dags att ta del av dagens föreläsning från Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs Brysselkontor.

Anders Edholm

Det har hänt mycket på EU-kontoret i Bryssel det senaste året. Bland annat har ett nytt parlament och en ny kommission valts, vilket Anders Edholm pratade mycket om under sitt besök. Han förklarade också i vilka utskott som de flesta svenskar sitter.  

— Det är generellt stort fokus på miljöfrågor och de flesta svenskarna som jobbar i EU sitter i just miljö- och klimatutskotten, sa Edholm.

Trots att det nya parlamentet och den nya kommissionen, enligt Edholm, är stökigare än tidigare är det ändå Brexit som tar mest uppmärksamhet. Något som nu närmar sig med stora steg efter att det konservativa partiet Tories fick majoritet i det brittiska parlamentet. Att Storbritannien kommer att lämna EU påverkar inte bara unionen som helhet, utan även företagare i hela Europa och inte minst i Sverige.

— Det är mest sannolikt att Storbritannien kommer att lämna EU i slutet på januari i 2020, men det är egentligen då som det riktiga arbetet börjar, sa Edholm.

De brittiska ledamöterna i Europaparlamentet tvingas lämna vid Brexit, och förhandlingar om ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien kommer att påbörjas. Trots att de flesta tror att Brexit kommer att gå igenom den 31 januari i år, är det dock svårt att säga exakt hur framtiden kommer att se ut.

— Mitt bästa tips är att följa utvecklingen av Brexit, sa Anders Edholm.

Han uppmanade också alla företagare att kolla upp alla sina leverantörer och kunder, om någon av dem i nuläget importerar eller exporterar produkter eller tjänster från Storbritannien.

— Efter Brexit kan det tillkomma tuffare tullar, som dessutom kan komma att bli både mer tidskrävande och mer kostsamma, avslutade Edholm.

Efter föreläsningen fick medlemmarna på plats chansen att ställa frågor till Anders Edholm, innan han återvände till kontoret i Bryssel.

Text: Maja Ottosson