Här är det bäst och sämst företagsklimat i Jönköpings län

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Idag, den 24 september, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Gnosjö kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. För första gången på fyra år återfinns nu alla länets kommuner på den övre halvan av landets 290 kommuner.

Ranking 2019

Rankingkarta Jönköpings län 2019

Idag presenterar Svenskt Näringsliv 2019 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där företagare i hela Sverige får ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner. I Jönköpings län är förändringarna något blandade men övergripande fortsatt mycket positiva.

Samtidigt som 7 av 13 kommuner i länet tappar placeringar gentemot föregående år förbättrar sig de resterande 6 och de genomsnittliga placeringarna är mycket bra. Av de sex kommuner från länet som kommer längst ned i rankingen klättrar fem medan alla fem toppkommunerna tappar placeringar.

Hela 10 av 13 kommuner i Jönköpings län är med bland de 100 bästa och för första gången på fyra år återfinns nu alla länets kommuner på den övre halvan av landets 290 kommuner.

— Det är roligt att se att länets alla kommuner återigen återfinns på den övre halvan av vår rankinglista av landets 290 kommuner och att vi på helheten klättrar fler placeringar än vi tappar, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Årets klättrare i länet är i år Sävsjö kommun, där man klättrar hela 30 placeringar, tätt följda av Gislaveds kommun som klättrar 29.

— Jag vill säga grattis Gislaved, som efter raset för några år sedan arbetat hårt för att återvinna företagens förtroende och också genomfört ett antal förändringar för att förbättra servicen och kontakterna. Det visar sig även i år när man fortsätter att stadigt fortsätta att klättra i rankingen, säger Anna Gillek.

Vetlanda kommun går däremot åt motsatt håll. Med ett tapp på 34 placeringar är man den kommun i länet som tappar mest av alla. I botten finner vi fortsatt Gislaved på plats 128 samt Vetlanda (113) och Eksjö (104).

—  Konkurrensen mellan kommunerna blir tuffare och tuffare för varje år. Många kommuner arbetar intensivt med att förbättra sitt företagsklimat och det gör att förväntningarna ökar och det blir allt svårare att slåss om toppen. Därför är det viktigt att aldrig luta sig tillbaka, utan fortsätta arbeta aktivt med att förbättra företagsklimatet, säger Anna Gillek.

Jobb och tillväxt skapas där företagen trivs
Årets ranking baseras till två tredjedelar på enkätsvar från över 30 000 företagare. Den sista tredjedelen består av statistik vad gäller strukturella förutsättningar för företagande. Solna stad i Stockholms län vinner rankingen för tolfte året i rad, tätt följt av Höganäs och Staffanstorp kommun i Skåne län.

— Det som gör Svenskt Näringslivs ranking unik är att den främst baseras på företagares egna uppfattning om företagsklimatet i kommunen. Där företagen får rätt förutsättningar skapas jobb som ger ökade skatteintäkter till skola, vård och omsorg. Därför måste företagsklimatet fortsätta vara en prioriterad fråga även fortsättningsvis, säger Anna Gillek.

Samtliga betyg i enkätundersökningen och totalranking finns på www.foretagsklimat.se

Ranking för Jönköpings län 2019
Kommun

Rankingplacering 2019

Förändring

Gnosjö

24

-1

Vaggeryd

30

-10

Mullsjö

31

-4

Tranås

33

-4

Värnamo

36

-14

Habo

59

11

Aneby

71

-28

Sävsjö

81

30

Nässjö

83

14

Jönköping

89

23

Eksjö

104

15

Vetlanda

113

-34

Gislaved

128

29