Pontus Nilsson

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP 2012 var inget toppenår för den då 21-årige Pontus Nilsson i Krokom som blev av med jobbet. Men i stället för att gräva ner sig över det startade han ihop med en kollega Byggentreprenad i Jämtland AB och riktade in sig på uppdrag från både företag och privatpersoner.

– Från början var det inte så stora projekt vi tog oss an. Men vi växte och kunde investera i grävmaskiner för att också kunna göra markjobben vid byggnationer, säger Pontus Nilsson.

I dag är han ensam ägare av företaget och kan se tillbaka på en snabb utveckling. Mellan 2015-2018 var tillväxten starka 377 procent och omsättningen 2018 landade på 82 Mkr med ett resultat efter finansnetto på strax över miljonen.

En förklaring till framgången är att företaget även startat en trähusfabrik i Krokom och kan erbjuda kunderna helhetslösningar.

– Det blir enklare för kunden med en leverantör av hela projektet, från markarbeten till hustillverkning och produktion. Det gör också att vi kan erbjuda ett bra totalpris, säger Pontus Nilsson.

Ett av de större projekt som Byggentreprenad i Jämtland AB har gjort är totalentreprenaden av 20 lägenheter i Tegefjäll i Åre som blev färdigt i år. Produktion av fritidshus för privatpersoner i den jämtländska fjällvärlden har hittills varit basen i försäljningen. Och även om Pontus Nilsson bedömer att det är en fortsatt bra marknad så kommer han att sakta in med sitt företag.

– Jag har i dagsläget 45 anställda och det kostar att växa och bli ett relativt stort företag i branschen. För att hinna med att bygga organisationen så behöver vi efter det här året plana ut lite. Utmaningen är också att få bättre lönsamhet. Som nystartad är det viktigt att både vara billigast och bäst för att få kunder, men den inställningen är omöjlig att ha en längre tid om man ska få till en långsiktigt bra ekonomi, säger Pontus Nilsson.

Avslutningsvis får den färske gasellvinnaren frågan om hans förhållandevis unga ålder varit en tillgång eller nackdel när han byggt upp sitt företag.

– Mest nackdel. Jag har nog ofta fått ta i lite extra för att bevisa att jag kan branschen, det är många som har åsikter och kanske fördomar om en ung företagare.

En sak har Pontus Nilsson nu i alla fall bevisat, och det är att han kan sätta rejäl fart på ett bygg- och entreprenadföretag.

FAKTA GASELLVINNARE JÄMTLAND (siffror från bokslut 2018):

Byggentreprenad i Jämtland AB

Ort: Krokom

Oms: 2018: 82 Mkr

Tillväxt 2015 - 18: 377 procent

Antal anställda: 23

Ägare: Pontus Nilsson

Topp 10 - Gasellista Jämtland 2019
  1. Bygg Entreprenad i Jämtland, Krokom
  2. Byggruppen i Jämtland, Östersund
  3. Ovab Optimal Ventilation, Östersund
  4. Östlunds Mark och Sten, Östersund
  5. Håxås Skogstjänst, Hammerdal
  6. Jormvattnets Lego, Gäddede
  7. Qvarnsjö Skogstjänster, Åsarna
  8. Scancloud, Östersund
  9. Köttsjöns Gräv, Stugun
  10. Bra Tänder Sweden, Häggenås

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.