Karta Ranking 2019 - Jämtlands län

Åre i topp när företagsklimatet rankas

NYHET Publicerad

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Ola Toftegaard

Ola Toftegaard

Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.

– I Åre kommun har såväl tjänstemännens som politikernas attityd mot företagen förbättrats avsevärt i år jämfört med i fjol och detta tycker företagen har märkts och därmed ger det resultat. För att klättra ännu högre i rankingen behöver Åre förbättra servicen gentemot företagen, här finns en stor förbättringspotential säger Ola Toftegaard regionchef, Svenskt Näringsliv i Jämtland.

På andra plats i länet hamnar Östersund på plats 115 tätt följt av Berg på plats 118. Samtliga kommuner i Jämtland behöver förbättra sig vad gäller upphandling och tillämpning av lagar och regler – kommunernas kärnverksamheter.

I år skickades enkäten även till samtliga ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige Jämtland. I de flesta kommunerna ger politikerna det lokala företagsklimatet ett bättre betyg än vad företagen gör.  

– Orsakerna kan vara flera, dock är det viktigt med en samsyn mellan kommunledningen och företagen för att kunna förbättra företagsklimatet, säger Ola Toftegaard.

En nyhet är att rankingen även finns uppdelad i nio olika kommungrupper efter SKL:s indelning.

– Just nu är det mycket fokus på kommunernas kostnader, det är bra, men låt oss inte glömma intäktssidan och hur vi underlättar för företag att växa. Här spelar företagsklimatet en betydande roll, avslutar Ola Toftegaard.

Ranking 2019 - Jämtlands län

Kommun

 

Ranking 2019

 

Förändring från 2018

 

Åre

85

+22

Östersund

115

-5

Berg

118

-4

Krokom

133

-8

Strömsund

179

-8

Bräcke

243

-38

Härjedalen

258

+10

Ragunda

284

-14

Läs mer

Hela listan och mycket annat material om lokalt företagsklimat finns på www.foretagsklimat.se.