UF satsar på sommarlovsentreprenörer i Gävle

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Inom ramen för Gävle kommuns erbjudande om feriearbete satsar Ung Företagsamhet i Gävleborg för nionde året i rad på sommarlovsentreprenörer i staden.

Sommarlovsentreprenörer

I år deltar tolv ungdomar som under två veckor får utbildning och kunskap om entreprenörskap och företagande.

Ungdomarna får i grupp arbeta med en valfri affärsidé.  I arbetet med affärsidén lär sig deltagarna bland annat att skriva en BMC (business model canvas), göra en marknadsundersökning och bygga sitt varumärke.

Under en av veckorna ger också representanter från UF:s partnerföretag - Elite Grand Hotel och Bilmetro - föreläsningar om entreprenörskap och försäljning. Utbildningen avslutas med att sommarlovsentreprenörerna får pitcha sina affärsidéer mot en jury som ger direkt återkoppling.

Den intensiva tvåveckorsutbildningen är en snabbversion av processutbildningen UF-företagande som i vanliga fall drivs under ett helt läsår på gymnasiet.

Hallå Linnéa Larsson, projektledare Ung Företagsamhet i Gävleborg!

Linnea Larsson, UF-Gävleborg

Varför genomför UF detta?

– Vi genomför sommarlovsentreprenörerna för att sprida kunskap om UF-företagande, entreprenörskap och företagsamhet. Några av årets sommarlovsentreprenörer ska driva UF-företag under nästa läsår, och för dessa är det här ett perfekt tillfälle att redan nu prova sin affärsidé. Ung Företagsamhet utbildar framtidens arbetstagare och arbetsgivare eftersom det behövs fler företagsamma människor i länet.

Vilka affärsidéer har ungdomarna?

– I år arbetar ungdomarna med idéer som närproducerade mobilskal i trä, försäljning av andra UF-företags restlager och kalsonger för att uppmärksamma prostatacancer.

Vad har varit utmaningarna?

– Den största utmaningen har enligt ungdomarna varit att komma på en bra affärsidé som de verkligen tror på, under så kort tid. Men de har lyckats väldigt bra och alla grupper har hittat en affärsidé de brinner för.

Vad är viktigast med arbetet?

– Att få sprida budskapet om att UF-företagande gör skillnad. Oavsett om årets sommarlovsentreprenörer kommer att driva ett riktigt UF-företag eller inte under nästa läsår så är vi övertygade om att de kommer få med sig kunskap och erfarenhet som också kommer att hjälpa dem i framtiden.