Fem av tio kommuner faller i årets ranking

NYHET Publicerad

RANKING 2019 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.

Karta Ranking 2019 Gävleborgs län
Lotta Petterson

Lotta Petterson

Foto: PER ERIK JADERBERG

Hofors dyker med hela 50 placeringar och intar plats 141 i årets ranking av företagsklimatet. De fem kommuner som klättrar gör det med små marginaler.

– Årets rankingresultat av företagsklimatet är ingenting att slå sig på bröstet för i någon av länets tio kommuner. När ska de ledande politikerna och tjänstemännen verkligen lyssna till företagen? Faller man i årets ranking måste man snabbt upp på banan och kavla upp ärmarna, gå igenom vårens enkätresultat och ut på företagsbesök. Det är verkligen hög tid att gå från snack till aktivitet. Länets kommuner har inte råd att ligga så lågt och dåligt till i företagsklimatet, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Förutom Hofors faller även länets residensstad Gävle med 19 placeringar till plats 273 av landets 290 kommuner.

– Gävle har aldrig legat så lågt i rankingen som i år. Företagen efterlyser en ökad förståelse, en bättre myndighetsutövning i form av upphandling, tillämpning av lagar och regler, bemötande och service. Dialogen mellan kommunen och företagen måste bli just mer en dialog, där kommunledningen visar ett genuint engagemang och intresse för företagen och företagandet, säger Lotta Petterson.

Ljusdal, Sandviken och Nordanstig tappar också mark i rankingen och kämpar i motvind.

– Det viktiga för kommunerna är att förstå att det är företagen som är våra välfärdsskapare som skapar jobb, tillväxt och utvecklar en ort. De skatteintäkter som företagen och deras medarbetare står för är livsnödvändiga för vårt välstånd framåt där arbetet för ett förbättrat företagsklimat är en otroligt viktig parameter, säger Lotta Petterson.

Länets näst bästa företagsklimat landar återigen i Ovanåker på plats 163. Hudiksvall, Ockelbo, Bollnäs och Söderhamn klättrar också något men från redan svaga positioner i rankingen.

– Flera av länets kommuner jobbar med att förbättra företagsklimatet. Dock är arbetet långsiktigt och tålamod krävs. Samtidigt som kommunerna genomför företagsbesök, har dialogmöten och jobbar internt med myndighetsutövningen måste de parallellt informera och berätta om sin resa för att förbättra det lokala företagsklimatet, säger Lotta Petterson.

Ranking 2019 - Gävleborgs län

Kommun

 

Ranking 2019

 

Förändring från 2018

 

Hofors

141

-50
Ovanåker

163

+1
Hudiksvall

204

+6
Ockelbo

231

+2
Bollnäs

251

+6
Nordanstig

255

-28
Ljusdal

263

-38
Gävle

273

-19
Sandviken

279

-35
Söderhamn

280

+9
Läs mer

Hela listan och mycket annat material om lokalt företagsklimat finns på www.foretagsklimat.se.