Wetterlings yxfabrik satsar på integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION På Wetterlings yxfabrik jobbar tre nyanlända killar från Eritrea, tillsammans med sina nio svenska kollegor. Den lyckade integrationen har väckt uppmärksamhet på håll, berättar vd Johan Ståhlberg. "Vi har blivit ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök".

Wetterlings yxfabrik
Alla tre medarbetarna från Eritrea är nu tillsvidareanställda.
Johan Ståhlberg, vd Wetterlings yxfabrik
"Vi har blivit lite av ambassadörer i konsten att ta bort fördomar2", säger Johan Ståhlberg, vd Wetterlings yxfabrik.
Kidane Tikabo Kahsu, Wetterlings yxfabrik
Kidane Tikabo Kahsu är slipare på Wetterlings.
Kahsai Beyene, Wetterlings yxfabrik
Kahsai Beyene är smed.
Eseyas Weldgergis Brhane, Wetterlings yxfabrik
"Jag trivs jättebra", säger Eseyas Weldgergis Brhane.

– Jag trivs jättebra och gillar jobbet och mina arbetskamrater. Chefen är alltid glad, tycker smeden Eseyas Weldgergis Brhane och börjar bearbeta det glödheta yxämnet.

Wetterlings är Sveriges äldsta yxfabrik med en historia tillbaka till 1880-talet. Det var då bröderna Wetterling kom hit och upptäckte Vallbyåns möjligheter när det gällde den nödvändiga kraften och kylningen för tillverkning av yxor.

– Tillverkningsmetoderna är i princip desamma idag som då, säger Johan Ståhlberg, som rekryterades till vd-posten på Wetterlings i september förra året.

– Stålbranschen har jag lång erfarenhet av, både som anställd på olika ledande befattningar inom Sandvik Materials Technology och som egen företagare. Men för mig som är uppvuxen i Storvik såg jag Wetterlings som ett hedersuppdrag och tackade förstås ja till det här jobbet, säger han.

Numera ingår Wetterlings yxfabrik i koncernen Ekstigen AB med familjen Brånby som ägare. Ungefär 90 procent av Wetterlings yxor går på export, bland annat till USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Australien och Japan. Stålet till yxorna kommer från Ovako i Smedjebacken. För skaften är det enbart hickory från Nordamerika som duger. 

– Slutanvändarna är oftast friluftsmänniskor med anspråk på hög kvalitet. Många uppskattar att vi står så långt från massproduktion som man kan komma, påpekar Johan Ståhlberg.

– Vi är ett mycket nischat företag. Om våra medarbetare har en teknisk utbildning i botten är det naturligtvis bra, men den personliga viljan tycker jag är nog så viktig, fastslår Johan Ståhlberg.

Han är mycket nöjd med att företaget tog emot Eseyas, Kidane och Kahsai och erbjöd dem instegsjobb. Nu har alla tre fått tillsvidareanställningar.

– Det mesta har fungerat riktigt bra. Vi har lärt känna varandra, killarna får chansen att hela tiden träna på språket och de gör verkligen ett fullgott jobb, betonar Johan Ståhlberg.

Kidane Tikabo Kahsu är slipare på Wetterlings.

– Det här är ett bra jobb och så kan jag öva mig på svenska varje dag, säger han.

Kahsai Beyene är smed.

– Jag började här för två år sedan och tycker om arbetet, förklarar han.

Wetterlings satsning på praktisk integration har fått en växande uppmärksamhet.

– Gentemot det omgivande samhället har vi blivit lite av ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök. Det är roligt, säger Johan Ståhlberg.

Sören Karlsson