Elever som har pratiskt lektion om elektronik
Foto: Mostphoto

Snart ska Sveriges niondeklassare välja gymnasieutbildning, något som kan vara avgörande för deras kommande arbetsliv. Att göra ett genomtänkt och välinformerat val är viktigt.

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

NYHET Publicerad

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.

Lotta Petterson

"De som har läst energiprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall har både högst andel som är i arbete och medianinkomst fem år efter gymnasiet", säger Lotta Petterson.

Foto: PER ERIK JADERBERG

Bland annat framgår vilka program där eleverna har högst medianinkomst fem och tio år efter avslutad utbildning.

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

– För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. De som har läst energiprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall har både högst andel som är i arbete och medianinkomst fem år efter gymnasiet, säger Lotta Petterson.

Andra program som uppvisar goda resultat fem år efter gymnasiet är industriprogrammen på Staffangymnasiet i Söderhamn och Voxnadalens gymnasium i Ovanåker. Tio år efter gymnasiet är det industriprogrammet på Staffangymnasiet som toppar listan, följt av byggprogrammet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

– Det är förstås viktigt att välja utifrån intresse. Men det är också viktigt att göra ett genomtänkt och välinformerat val. Med hjälp av Gymnasiepejl kan man skaffa sig en bild av hur valet av program kan påverka både inkomst och möjligheterna att få jobb, säger Lotta Petterson.

Gymnasiepejl bygger på statistik från SCB och presenteras på ekonomifakta.se/gymnasiepejl