Sandra Bizzozero i kollage med vy från Karlskrona

Sandra Bizzozero, kommunalråd i Karlskrona.

Spetsprogram ska förbättra för företagen i Karlskrona

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Karlskrona är en av sju kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre lokalt företagsklimat. Programmet startar under våren och fokuserar på hur kommunerna kan förbättra sitt ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning. "Vi ser fram emot möjligheten att få utbyta erfarenheter och lära av andra kommuner och organisationer", säger kommunalrådet Sandra Bizzozero.

Varje år utför Svenskt Näringsliv en undersökning över hur bra företagsklimatet är i Sveriges alla kommuner. 2018 hamnade Karlskrona på plats 198 av Sveriges 290 kommuner.

Nina Andersson

Nina Andersson, projektledare Svenskt Näringsliv i Blekinge.

– Det ska bli jättespännande att följa Karlskrona i deras resa mot ett bättre företagsklimat. Vi hoppas att även kommunen känner att det här motiverar till ytterligare förbättringar, säger Nina Andersson, projektledare Svenskt Näringsliv i Blekinge.

Utvecklingsprogrammet innehåller fyra träffar under året där kommunerna själva har möjlighet att styra workshopparnas inriktning och utveckling. Både tjänstemän och politiker kommer att närvara.

– Mina förväntningar är att vi tillsammans genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte kan hitta framgångsfaktorer som stärker vårt lokala företagsklimat. Vi som kommun ska vara en servicepunkt dit företag ska kunna vända sig för att bolla tankar och idéer och få information om kommande trender eller beslut inom kommunen. Tillsammans kan vi verka för att nya företag startas upp och ge etablerade företag möjlighet att växa vilket skapar nya jobb i kommunen, säger Sandra Bizzozero.

Alla kommuner som har valts ut till programmet har företagsklimatet som en prioriterad fråga. Under året kommer kommunerna att träffas fyra gånger för att få utbildning i centrala frågor och för att byta erfarenheter och lärdomar mellan varandra.

Pia Holgersson

Pia Holgersson, näringslivschef i Karlskrona

Foto: Krisztina Andersson

– Ett bra näringslivsklimat är ju en grundläggande faktor för en kommuns existens och därför viktigt för oss alla som bor i en kommun. Vi kan alla påverka näringslivsklimatet; allmänheten, media, politiker, kommunens olika enheter och förvaltningar, och så vidare, säger Pia Holgersson, näringslivschef i Karlskrona.

Övriga kommuner som ingår i utvecklingsprogrammet:

Sollefteå

Strängnäs

Nynäshamn

Tanum

Halmstad

Burlöv