Prao omtyckt återvändare till skolan

NYHET Publicerad

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.

Det är därför hög tid för de arbetsgivare som önskar erbjuda praoplatser inför höstens omgång att lägga in dessa i det praktikverktyg som kommunerna inom Skaraborg använder. Eleverna håller som bäst på att söka sina platser.

Vara kommun har inom Skaraborgs kommunalförbund använts som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever i åttan och nian. Förhoppningen är att även den kommande praoomgången ska bli lyckad för alla inblandade parter.

– Prao är en chans för unga att prova på olika yrken och en möjlighet för arbetsgivare att lära känna oss som kommer att söka jobb i framtiden, säger Sigrid Jonasson som lärde sig massor under sin praovecka på Lumber & Karle under vårterminen 2019.

Sigrid Jonasson ser fram emot att nu återigen få chansen att praktisera genom prao.

– Den här gången skulle jag gärna testa på att vara på exempelvis en tidning, säger hon, inför höstens praktikperiod vill ta vara på möjligheten att testa på olika yrken.

Den utvärdering som gjordes efter vårterminens omgång av praktisk arbetslivsorientering, prao, visade att eleverna uppskattade möjligheten att få inblick i olika yrken. På samma sätt har reaktioner från de arbetsgivare som tagit vara på möjligheten att möta framtidens kollegor varit väldigt positiv.

Mer information om prao och hur arbetsgivare erbjuder platser samt hur elever söker platser finns på: https://vara.se/naringsliv-och-arbete/prao/