Svårt för småföretagare att få lån i banken

NYHET Publicerad

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.

Johan Kreicbergs

Var femte industriföretag står utan lånemöjligheter, enligt rapportförfattaren Johan Kreicbergs.

Finanskrisen blev en dyrköpt läxa för alla banker som hade lånat ut till företag med för lite säkerhet. Resultatet blev att myndigheter införde nya regelverk som ställer högre kapitalkrav på företag som söker lån.

Nu, drygt tio år senare, har regelverken ritat om hela lånekartan för det svenska näringslivet. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport ”Bankregleringen och företagens kreditmöjligheter”.

– Efter finanskrisen måste företag som söker lån ha en viss täckning av eget kapital. Det vanligaste är man ställer en fastighet som säkerhet. Det har gynnat framför allt fastighetsmarknaden och bostadsrättsföreningar. Men för branscher som inte äger fastigheter har räntorna ökat kraftigt, säger Johan Kreicbergs, nationalekonom och författare till rapporten.

Det har slagit särskilt hårt mot tillverkningsindustrin och handeln. Det gäller framför allt bolag små och medelstora företag, berättar han.

– Stora företag har ofta möjligheten finansiera stora projekt genom att ställa ut en obligation på 100 miljoner kronor. Samtidigt kan riktigt små företag, som behöver låna exempelvis 200 000 kronor få mikrolån från statliga Almi. Men om vi pratar om ett företag som behöver 2-30 miljoner kronor för att köpa en maskin eller ny utrustning, har utlåningen i princip stannat av, säger han.

Det har gått så långt att var femte industriföretag står utan lånemöjligheter, berättar han.

– Det här börjar bli ett stort problem för företagen. Speciellt när det pratas om att införa en ny bankskatt och ännu högre kapitaltäckningskrav, säger han.

På lång sikt kan det stoppa regeringens ambitioner att pumpa igång den svenska industrisektorn.

– Myndigheterna har pratat om en ny industrialiseringsvåg och en renässans i industribranschen. Men om de inte kan finansiera köp av nödvändiga maskiner hämmar det tillväxten och sysselsättningen för hela landet, säger Kreicbergs.

Det skapar också strukturella förändringar i hela näringslivet.

– Det har blivit vanligare att små företag blir uppköpta av antingen svenska eller utländska koncerner. Det har blivit ett sätt för de mindre företagen att visa att de har de finansiella muskler som krävs för att ställa ut egna obligationer och ta lån, säger han.

Förhoppningen är att studien kan kasta ljus över vad regelverket har lett till och ifrågasätta om dagens höga kapitalkrav har varit den bästa lösningen.

– Ingen vill ju ha en ny finanskris. Men det är ändå värt för myndigheterna att fråga sig om det också finns ett regelverk som dels ställer viktiga krav på företagen, dels skapar en fungerande lånemarknad, säger Johan Kreicbergs.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.