Tre av fyra underskattar skatterna på arbete

NYHET Publicerad

SKATT Tre av fyra underskattar skatterna på arbete. Dessutom tror tre av fyra att skatterna på arbete är mindre än 40 procent. Det visar en ny undersökning.

Plånbok Pengar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tre av fyra underskattar hur mycket skatt de betalar på arbete, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. I undersökningen har 1000 slumpvis utvalda personer fått svara på hur hårt de tror att en vanlig lön beskattas. Det resultatet har sedan jämförts med verkligheten.

Resultatet visar bland annat att tre av fyra underskattar skatterna på arbete och att tre av fyra tror att skatterna på arbete är mindre än 40 procent.

– Många känner troligtvis inte till omfattningen av arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag och grundavdrag. Om fler arbetsgivare redovisade skatterna på sina lönebesked skulle kunskaperna snabbt kunna höjas, säger Johan Lidefelt, nationalekonom på skatteavdelningen.

Resultatet visar även att mindre än var tionde (8 procent) vet hur höga skatterna på arbete är och att 17 procent av svenskarna överskattar skatterna på arbete.

 

Ladda ner