Yrkesutbildningar ger välbetalda jobb

NYHET Publicerad

UTBILDNING Studenter från yrkesutbildningar har en gynnsam löneutveckling, visar siffror från SCB som Ekonomifakta har sammanställt.

Johan Olsson

– Det viktigaste av allt är att gå klart gymnasieskolan och ta examen, säger Johan Olsson, skolpolitisk expert.

De som läste El-och energiprogrammet – eller Byggprogrammet gör bäst ifrån sig i inkomstligan, oavsett om den mäts efter fem eller tio år, enligt fPlus.

Eleverna som gick ut Energiprogrammet år 2012 har en medianinkomst på 29 142 kronor. De som gick ut 2007 har en medianinkomst på 32 679 kronor.

För Byggprogrammet är siffrorna också upplyftande. De som tog studenten därifrån år 2012 har en medianinkomst på 28 375 kronor och de som gick ut år 2007 har en på 31 729 kronor.

– Elever från yrkesprogrammen klarar sig generellt sett bra när det kommer till löner, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, till fPlus.

De som tar studenten från ovan nämnda gymnasieprogram får ofta en snabb etablering på arbetsmarknaden, vilket bidrar positivt till löneutvecklingen, förklarar Johan Olsson. Majoriteten av eleverna räknas som etablerade på arbetsmarknaden inom fyra till sju år efter examen.

– Det är viktigt att påminna ungdomarna om att det är bra att börja jobba tidigt eftersom ju fler jobbår man har, desto bättre för livsinkomsten.

Johan Olsson betonar också vikten av att locka fler elever till yrkesprogrammen.

– Gymnasieutbildningen har betydelse för framtida jobb och inkomst och det är väsentligt att elever gör välinformerade val. Av den anledningen borde det vara enklare för elever och föräldrar att kunna jämföra utbildningar och skolor med varandra, säger han.

Läs hela artikeln på fPlus