Ineffektiva klimatåtgärder i vårbudgeten

NYHET Publicerad

KONJUNKTUR Regeringens vårbudget har inslag som går i fel riktning. Tuffare beskattning av svenska klimatvänliga gruvor och elektronikvaror ger negativa effekter, konstaterar chefekonom Bettina Kashefi.

Budgetprop

Januariöverenskommelsen måste förverkligas på ett sätt som stärker Sveriges konkurrenskraft och stimulerar företagande och tillväxt, kommenterar chefekonom Bettina Kashefi regeringens vårbudget.

Januariöverenskommelsen måste förverkligas på ett sätt som stärker Sveriges konkurrenskraft och stimulerar företagande och tillväxt. Tyvärr finns inslag som går i fel riktning, kommenterar chefekonom Bettina Kashefi regeringens vårbudget.

– Klimatfrågan är för viktig för att vi ska kosta på oss åtgärder som är ineffektiva. Regeringen medger att det finns en risk att gruvbrytning flyttar till andra länder och där ger ökade utsläpp av koldioxid. Trots det går man vidare med förslaget att öka beskattningen på de svenska mer klimatvänliga gruvorna.

 – På motsvarande sätt konstaterar regeringen att det är en risk att svenska företag och importörer missgynnas av skatten på elektronikvaror. Trots det går man vidare och höjer en skatt som gör att konsumenterna väljer att handla direkt från utländska e-handelsföretag. Åtgärden riskerar att leda till ökade transporter, säger Bettina Kashefi.