TT/Puffbild
Foto: Pontus Lundahl/TT

It-teknikern Rashid Khan

It-tekniker tjänade för lite – nekas fortsatt arbetstillstånd

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Snabbväxande Clipsource mister en viktig it-tekniker i Rashid Khan sedan han nekats fortsatt arbetstillstånd. Orsaken: Han tjänade för lite pengar som tidningsbud under sin studietid. ”Det är orimligt. Vi mister en viktig medarbetare på grund av Migrationsverkets stelbenta regelverk”, säger Johan Wiklund, vd Clipsource.

Johan Wiklund, vd Clipsource

Johan Wiklund, vd, konstaterar att företaget lagt ned mycket tid på att sätta ihop en ansökan utifrån Migrationsverkets uppställda krav.

I början av maj fick Rashid Khan avslag på sin ansökan om förlängt arbetstillstånd av Migrationsverket. Då hade han väntat i över 18 månader på att få en handläggare till sitt ärende för att kunna fortsätta sitt arbete som it-utvecklare på Clipsource. Varken Rashid Khan eller arbetsgivaren Johan Wiklund, vd på Clipsource, trodde att ansökan skulle avslås. Och skälet till att arbetstillståndet inte förlängs får Johan Wiklund att häpna; under sin studietid arbetade Rashid extra som tidningsbud och tjänade då under 13 000 kronor i månaden, vilket är för lite för att få stanna, enligt Migrationsverkets regler.

– Det är helt orimligt att Rashids extra arbete under sina studier ska spela in på hans möjligheter att fortsätta arbeta i Sverige. Om han bara studerat hade han fått förlängt arbetstillstånd. Jag har kommunicerat med massor av handläggare och avdelningschefer på Migrationsverket. Men det är svårt att ha en vettig konstruktiv diskussion om ärendet då de hela tiden slentrianmässigt hänvisar till sina regler, säger Johan Wiklund.

Han konstaterar att de lagt ned mycket tid på att sätta ihop en ansökan utifrån Migrationsverkets uppställda krav.

– Vi har skaffat kollektivavtal, sett till att följa alla ställda regler, skaffa efterfrågade försäkringar för att inte riskera att gå miste om Rashid Kahn som är en av våra nyckelpersoner när vi nu expanderar, säger Johan Wiklund.

Clipsource är en marknadsplattform för TV- och filmbolag som startade 2010. Bolaget finns i Skandinavien och expanderar just nu till övriga Europa. Rashid Khan anställdes i november 2015 och fick under ett år utbildning i företagets plattform. Johan Wiklund konstaterar att de haft tur som lyckats anställa Rashid KHAN som är från Pakistan och som studerat och arbetat som it-utvecklare i fem år i Sverige.

 – Det är stor brist på it-utvecklare i Sverige. I den nisch vi verkar SLÅSS arbetsgivarna om folk med rätt kompetens. Förutom att detta är en personlig tragedi för Rashid bromsar det vår verksamhet ordentligt. Våra anställningsprocesser tar uppemot sex månader OCH därför har vi börjat leta efter ny personal, vilket känns oerhört tråkigt.

Beslutet har vänt upp och ned på Rashid Khans liv.

– Förutom att det påverkat hela mitt och min familjs liv så får det efterverkningar på folk i min närhet som min arbetsgivare. Eftersom jag just nu är i Pakistan så kan jag inte heller få min lön, vilket innebär ett stort ekonomiskt avbräck för vår ekonomi, säger Rashid Khan.

Både Rashid Khan och Johan Wiklund är kritiska till Migrationsverkets hantering av arbetstillstånd. Johan Wiklund beskriver ansökningsprocessen som krånglig med ett otydligt regelverk och handläggare som inte finns eller byts ut ofta. 

– Det måste gå att göra den här processen smidigare för oss som anställer människor med höga utbildningar. Jag förstår att det finns de arbetsgivare som missbrukar systemet men det borde gå att göra en uppdelning där kontrollinstanserna är hårdare i utsatta branscher som till exempel byggbranschen.

Rashid Khan vet inte när han kan återvända till Sverige. Utsikterna att vinna vid en överklagan bedömer han som små, därför har han istället valt att göra en ny ansökan.

– Om jag gör en ny ansökan kommer man inte längre att ta hänsyn till mitt extrajobb under studierna, eftersom det då ligger längre än fyra år tillbaka i tiden. Jag har sett alltför många vänner som fått sina överklaganden avslagna. Jag vill arbeta i Sverige och på sikt få ett permanent uppehållstillstånd och därför planerar jag nu för att göra en ny ansökan. Det är det snabbaste sättet för att få jobba i Sverige igen.